Hatt-tillverkning – ett anrikt hantverk

Visste du att hattillverkning härstammar från medeltiden? Faktum är att det är en av de äldsta hantverkssysslorna i Sverige. Åtminstone när det kommer till tillverkning som än idag är aktuell. Dagens hattkreatörer är inte många till antalet, men vi som finns har ynnesten att syssla med något vi verkligen brinner för!

Tidskrävande verk

Om det är någon egenskap som är till stor fördel för den som vill bli hattmakare eller modist är det tålamod. Det ligger nämligen enormt mycket tid bakom en enda hattskapelse och eftersom tekniken inte förändrats värst mycket sedan 1800-talet, kräver varje skapelse även sin tekniska utmaning. De flesta verktyg som används inom hattillverkning idag är mycket snarlika de som användes för några sekel sedan. Men det är också charmen bakom hattillverkning; det är en typ av hantverksarv som vandrat från generation till generation under lång tid. Har du inte besökt en äkta hattverkstad är det definitivt något du måste göra. För sanna hattälskare kommer den här formen av upplevelse bland hattar, antika verktyg och dofter inspirera på ett magiskt sätt.

Hattens första steg

Låt oss bara lite kort förtydliga de två begreppen modist och hattmakare. Du kanske funderar om begreppen innebär precis samma sak? De är snarlika, men i praktiken skiljer sig de åt. En hattmakare gör herrhattar medan modisten skapar damhattar!

Det första som görs när en hatt ska tillverkas är att ta fram själva stommen till skapelsen. Det görs genom att flera filtstumpar skärs ut för att sedan appreteras. Med appreteras menas att filtstumparna får ett styvare ytskikt genom att de doppas i en särskild vätska och sedan torkas. För att hatten ska kunna torka används en form, eller en särskild modell. De kallas för “hattstockar” och tillverkades förr i tiden av så kallade formsnickare.

Det kreativa skapandet

Efter att hattstocken valts och hatten formats till sin rätta form tar det kreativa arbetet vid. Det innebär i praktiken att hatten får sin unika utsmyckning och stil. Precis som en omtalad hattmakare sa är “hatten kronan på verket i klädseln”. En hatt skapas utifrån en särskild kontext; det vill säga om den är till en viss tillställning eller bara som en form av tillförande element till en redan existerande klädsel. Rätt hatt till en typ av klädsel kan vara avgörande för hur lyckad en “outfit” faktiskt blir.

Dekorationer och utsmycknad

En hatt får sin unika identitet genom dekorationer och detaljer. En van hattmakare har förmågan att hitta rätt typ av dekoration till sina hattar. Det handlar naturligtvis även om vilken typ av tillverkning det rör sig om. En beställd hatt från en kund som ska gå på bröllop, anpassas utifrån den kontexten vid skapandet. Är det däremot en hatt som ska tillverkas som en del i en utvald kollektion från hattmakaren, bör varje skapelse ha sin unika touch. I de fallen har en hattmakare eller modist fria händer i skapandet. Beställningsjobb innebär oftast viss form av frihet även det, men det gäller att tillverka en hatt som passar både person och tillställning. Det är just det här som utmärker hattmodister och hattmakare; förmågan att ta fram unika och skräddarsydda skapelser som samtidigt lämpar sig till kontexten.