Hatten är modern 2019

När det kommer till modevärlden och dess tillhörande trender fungerar allt via så kallade cykler. En trend kommer och går brukar det sägas. Något som är mer eller mindre korrekt eftersom trender verkar i cykler som försvinner och sedan återvänder. Hatten är en accessoar som egentligen aldrig riktigt kommit bort från modescenen, men trenderna är sällan de samma och hur vi bonar huvudet varierar mellan säsonger. Just nu är hatten en het accessoar och mycket tyder på att modehusen kommer fortsätta ge den en stor plats i kollektionsskapandet även framöver.

Huvudbonaden – en given attiralj

Under hela hösten och vintern 2018 var huvudbonaden ett centralt element ute i butikerna. Modehusen hade tydligt presenterat mössor, hattar, huvor, baskers och sjalar som viktiga modetrender inför säsongen. Det spelade egentligen ingen roll vilken typ av huvudbonad det handlade om, men något skulle huvudet kläs med! Hoodies som visades på förra årets catwalks bars exempelvis nästan alltid med luvan uppe och sjalar användes runt huvudet istället för halsen.

Av allt att döma kommer även huvudbonaden ha en fortsatt betydande roll 2019 – till och med under vår och sommar. Hatten är just nu en levande trend för såväl män som kvinnor och ett hett tips för den som vill vara sommartrendig är “bucket” hatten. Den för tankarna till England och musikgrupper från 90-talet så som Stone Roses. En charmig huvudbonad som dessutom kan piffas upp med exempelvis pins för att göra hatten lite mer utmärkande.

När sommaren är över och höstgarderoben ska förnyas är baskern ett måste. Den klassiska huvudbonaden är tillbaka i rampljuset och vill du garantera en trendig look ska baskern helst vara i gula eller beiga toner.

Materialet spelar roll

Det är inte alla säsonger materialet är lika omtalat som just nu. Modehusen tycks lägga stor vikt vid att förmedla materialet som en viktig del i en trend. 2019 års kollektioner som visades upp på modevisningarna i början av februari hade många inslag av denim och läder. Jeanstyg får gärna färgas och gå mot den blekta tonen som passar sig utmärkt till sommarhalvåret. Ett tips för dig som gör hattar är att använda jeansmaterial i dina dekorationer!

Skinn och läder brukar aldrig riktigt försvinna från rampljuset och inte heller detta år, men det ska så klart inte vara något äkta läder. Här är tipset att kombinera glansigt skinn med exempelvis svart tyll när du utsmyckar hattarna. Det ger en proper, men lite tuffare touch till hattar som exempelvis ska bäras vid festliga tillfällen så som galor eller bröllopsfester.

Typiska hattdekoration en stor trend

Som hattmakare eller hattmodist finns det mycket att se fram emot när det kommer till trenderna 2019. Faktum är att flera inslag som gick att se på modevisningarna inför säsongen lätt går att applicera i hattskapandet. Ett exempel är fjädrar som är en viktig trend på både kläder och accessoarer. Det innebär att den klassiska utsmyckningen med fjädrar på hattar är helt rätt i tiden. Även rosetter är trendigt just nu och tipset är att våga satsa på volym – gärna genom att addera tyll till rosettdekorationerna!