Mössan ur ett historiskt perspektiv

I Sverige är mössa ett vanligt ord som vi framför allt pratar om under vintern när kylan kräver att vi håller huvudet varmt. Det tämligen vardagsförknippade begreppet har dock haft en spännande betydelse i historisk mening här i Sverige.

Vad är en mössa?

Mössan är en slags huvudbonad som normalt sett är tillverkad i någon form av textilmaterial. Det kan vara bomull, garn eller någon form av läder för att ge några exempel. Ibland har mössor skärm, ibland är de helt släta utan skärmfront. En klassisk vintermössa brukar ha någon form av knäppning nedanför hakan. Det kan vara snören som knyts eller knappar som knäpps och syftet är att hålla mössan på sin plats samt för en bekvämare komfort. En del mössor har exempelvis band som knyts precis nedanför hakan för att säkerställa att mössorna sitter ordentligt på huvudet.

Mössans historiska symbol

Förr var det främst kvinnor som bar mössor under kallare perioder samt människor från de “lägre” stånden. På så vis fick mössan representera en viss typ av status och i detta fall ansågs mössan vara en symbol för lägre statusnivå i dåtidens samhället.

Mössor och hattar förekommer även i svensk historia där de bägge begreppen användes för att benämna 1700-talets två motstridande riksdagspartier. Precis som ovan förklarat representerade mössorna de lite lägre samhällsgrupperna medan hattarna representerade adeln. Mössorna och hattarna verkade i en tid som i svensk historia blivit uppkallad Frihetstiden. Det var en period som huvudsakligen föddes ur de svåra konsekvenserna av Karl XIIs död. Sverige hade förlorat det stora kriget om Norden och landets ekonomiska resurser var i botten samt att stormaktsväldet var invaderat av fiender. I takt med ett ökat missnöje och skilda politiska meningar skapades på naturlig väg två politiska riktningar i Sverige.

Hattarna och mössorna blev en ny typ av politisk kultur som fick det politiska meningsutbytet att växa i städerna, men även ute på den svenska landsbygden. På så vis har mössan som begrepp haft en större betydelse än att bara verka som en värmande huvudbonad.

Mössan blir modeaccessoar

Ända fram till millenieskiftet hade mössan en ganska obetydande roll rent modemässigt. Det var egentligen inte mycket mer än en praktisk huvudbonad vid kallare väder. Men på 2000-talet hände något och mössan tog sig från att vara en praktisk accessoar till att bli ett modeplagg. Det handlade inte längre om att mössan endast skulle användas för att värma huvudet vintertid – tvärtom spelade mössan nu en betydande roll för människors “outfit”. En varm sommardag med shorts och linne kunde helt plötsligt även inkludera en mössa för att ge twist till sommarklädseln.

Inom modevärlden används ofta ordet “statement” för att beskriva hur ett plagg uttrycker något mer än sin praktiska funktion. Mössan har idag den här rollen i modevärlden där den och dess design till mycket beskriver en livsstil. Men även till viss del status, så för att knyta an till artikelns inledning tycks mössan ändå återuppleva sin historiska roll som vägvisare för makt och samhällsstatus. Till skillnad från förr är dock dagens “statement” mössa ett personligt val; vem som helst kan bära en statusmössa!