Pyssla med hattdekorationer

I den här artikeln är syftet att visa hur även du som har hattillverkning som hobby mer än yrke kan få ut mycket av ditt pysslande. Att göra hattar är inte bara stimulerande för din kreativitet, det är dessutom ett riktigt “pillgöra” som kräver tålamod. Dekoration och detaljer som ska utsmycka en hatt är nämligen ofta små till sin storlek därför inte alltid lätta att göra. Hattillverkning är en utmärkt pyssesyssla för att komma ner i varv och tänka på annat än vardagsbestyr!

Lek med färg och form

När du gör hattar som “hobbymodist” (hobbymakare) finns sällan någon press från kunder eller återförsäljare gällande utseende eller utsmycknad. Det ger dig en stor frihet när det kommer till att ge hatten ett unikt och personligt utseende. Oavsett om du gör din egen hatt helt från scratch eller köper färdiga “bashattar” kommer lekandet med färg, form och design förmodligen bli ditt favoritmoment. Testa och prova dig fram för att hitta din egen stil när det kommer till så väl form som design. Du kommer självklart misslyckas några gånger och få till en hatt som känns för mycket eller kanske bara helt fel. Men det är en del av lärandet. Dina misslyckade materialkombinationer och felmåttade passformar blir till nyttig erfarenhet som bara kommer att göra dina framtida hattar bättre!

Skapa ett “set” till hatten

Varför inte göra något av mer av ditt hattskapande och tillföra varje hatt med något extra som till exempel ett matchande halsband? De pärlor som används till hattens utsmyckning kan bli till ett snyggt halsband och tillsammans kan bägge skapelser presenteras som ett “set”. Det är dessutom ett smart säljtrick för dig som vill försöka dig på att sälja dina alster. Kunder har lättare att få en uppfattning om produkten (i detta fall hatten) presenteras som en “look”. Du kan även få till riktigt snygga foton om tanken är att publicera bilder på dina handgjorda hattar.

En annan detalj är påsen, paketet eller förpackningen till hatten. En handgjord hatt ska så klart presenteras och lämnas över, eller förvaras på ett stilfullt sätt. Du kan därför ägna pysseltid till att göra något unikt till hatten. Varför inte bygga en “hattbox” i kartong med rätt format för hatten och sedan måla ett stiligt motiv utanpå boxen? Ett annat tips är att ta fram dina riktiga hantverksegenskaper och bygga en snygg hatthylla!

Färga på egen hand

När det kommer till dekorationer till hatten är ett kul tips att färga dig fram för att hitta rätt nyans. Det är riktigt roligt att färga tyger och efter ett par gånger kommer du genast ha bättre koll på vilka tyger som fungerar bra att färga. Du kommer dessutom bli bättre på att tänka ut skapelser i färgnyanser, vilket är viktigt om du framledes skulle få beställningar från kunder. I de fallen brukar kunden ofta ha en idé om vilken färgnyans hatten ska gå mot. Det kan även vara så att en hatt ska bäras på en viss typ av event som normalt sett symboliseras av en särskild färgton. Har du förmågan att ta fram spännande nyanser ger det dig många möjligheter till att göra riktigt unika hattar.