Tematisera dina hattar

Att göra hattar är otroligt stimulerande eftersom det innebär många olika moment och kreativiteten har fritt utlopp när det kommer till stil och utsmyckning. Faktum är att en hatt kan göras på många olika sätt, även om samma passform används vid skapandet. Genom att matcha och kombinera olika typer av material, stilar och dekorationsinslag ges varje enskild hatt sin unika känsla.

Dekorationer med tema

Det är inte sällan en hattmakare eller “hattpysslare” (som jag brukar kalla den kategori kreatörer som gör hattar på hobbynivå mer än i professionellt syfte) väljer en bestämd stil på sina hattar. Det kan exempelvis vara en viss typ av hattmodell så som halmhatt, stråhatt eller kanske cylinderhatt. Ett annat sätt är att skapa hattar för en viss typ av tillställning där utseendet kan variera friskt, men att hattarna ska bäras vid samma tillfälle. Det är till exempel idag många som inriktar sig mot att göra hattar främst till bröllop.

När det kommer till utsmyckningen av hattar är det förmodligen det mest underhållande momentet. Här finns alla chanser att tömma kreativitetsdepåerna på ett stimulerande sätt. Ett smart drag för dig som vill skapa unika dekorationer är att välja ett tema för dessa. Det finns massor av spännande teman att välja till dina hattdekorationer och här kommer några konkreta tips:

Ikoniska teman

De moderna spelkorten har en lång historia från innan det att papperstillverkningen var uppfunnen. Ett tips är att tillverka dina hattar från spelkort för att få till en unik och annorlunda twist på dina skapelser. Du kan till exempel göra en serie av hattar där du på olika sätt låter spelkorten bli en del av hattens utsmyckning eller kanske till och med som material. Spelkortssymbolerna är ikoniska för vem som helst och kan vara roliga att anamma även i din hattillverkning.

Tarotkort är ett annat tips inom samma kategori som du kan utgå från för att göra en kreativ hattskapelse. Ett alternativ är att dekorera hatten med stjärntecken eller andra symboler som faller innanför den här typen av ikoniska symboler.

Fruktiga teman

Spontant kanske det här temat inte känns vidare unikt, men det finns faktiskt massor att hämta ur den här temavärlden. I år är dessutom det voluminösa modet tillbaka, vilket gör att en hatt kan dekoreras med frukt och bär i rejäla doser. En härlig sommarhatt med frukttema känns ju bara helt rätt!

Det går faktiskt att torka frukt och använda som dekorationsinslag. Torkade bär eller torkade fruktblad kan absolut användas för att utsmycka hattar. Det kanske till och med ger hatten en doftande arom!

Att tänka på

Oavsett vilken typ av tema eller stil du vill arbeta med finns det några saker som gör tillverkningen lättare från början till slut. Det första momentet du bör anamma som hattskapare är att ha saker och ting förberedda. Hela tillverkningsprocessen blir smidigare när kommande arbetsmoment är förberett. Dekorationsmomentet är ofta ett riktigt “pillgöra” och det gäller att du har ordning och reda där du arbetar. Använder du pärlor bör du ha dem i olika små askar sorterade efter exempelvis färg eller storlek. Fjädrar bör ligga ensamma för att inte riskera att de fastnar i något och blir förstörda.