Tips på böcker om hattar

Ett tips för den som vill fördjupa sig i hattillverkning är att läsa böcker som på olika sätt behandlar ämnet “hattar”. Personligen har jag ett stort intresse för historia och jag slukar all typ av historisk läsning. Framför allt de böcker som berättar om samhällets utveckling genom tiderna utifrån olika perspektiv. Jag läser också praktiska guider och böcker som beskriver exempelvis en typ av dekorationsskapande steg för steg. Här kommer några tips på bra läsning för dig som letar efter böcker om hattar!

Hattar – Hattglädje och hattrecept

Boken är skriven av Bibi Kant och Annika Reuter, och precis som bokens titel avslöjar är det här riktigt inspirerande hattläsning som ger praktiska tips i hattskapandet. Den har framförallt varit en stor inspirationskälla när jag letat efter en särskild typ av passform till exempelvis beställningshattar. Boken har ett stort visuellt innehåll och dessutom av stor bredd när det kommer till stil och design. Jag köpte boken för väldigt många år sedan, men det borde finnas några exemplar kvar ute i handeln. Hör dig annars för med din lokala sybutik, de brukar ofta ha sina egna bibliotek med pysselböcker och nischad läsning om textilskapande.

Classic Millinery Techniques: A Complete Guide to Making and Designing Today’s Hats

Om du inte tycker att det engelska språket är något problem är det här ett hett tips på läsning. Jag skulle nog hävda att det är en av de bättre böckerna jag har inom det praktiska skapandet av hattar. Med över 200 bilder och mängder av mönster inom alla tänkbara stilar kan det inte bli bättre än så här! Jag har kollat upp var du kan köpa boken på nätet och det finns många alternativ. Du kan bland annat göra som jag och klicka hem den från Amazon som levererar inom några få dagar.

Flugfiske och hattillverkning

Det kanske låter märkligt, men du kan faktiskt ha nytta av böcker som egentligen inte alls har att göra med hattar. När jag bestämde mig för att ta mitt pysslande till en mer professionell nivå började jag även intressera mig för färgning av material. Jag lärde mig att färga genom att läsa olika typer av böcker som tipsar om “hemmafärgning”.

En matnyttig bok jag verkligen kan rekommendera är “Laxflugor på mitt sätt” av Lennart Bergqvist. Det är med andra ord en bok om flugfiske, vilket spontant känns lite lustigt. Boken innehåller däremot praktiska tips när det kommer till att färga fjädrar – något som både hattskapare och flugfiskefantaster ofta gör. Faktum är att jag lärde mig det mesta jag kan om att färga fjädrar genom den här boken.

Historisk läsning om mössor och hattar

Som jag inledningsvis nämnde är historiska böcker något jag älskar att hugga tänderna i. Den senaste boken jag läste var Sverige Under Frihetstiden: 1719-1772 av författaren Michael Roberts. Boken tar oss med till den tid då Sveriges första politiska partier växte fram; Hattarna och Mössorna. Roberts har en förmåga att fånga dramat samtidigt som berättelsen i vissa delar har en humoristisk ton. Boken är ett sidotips till andra böcker som på ett mer praktiskt sätt berättar om hattar i samhället!